Allt vi trodde vi visste men som faktiskt är fel!

Det är en bok som jag köpte för snart ett år sen när Ida sålde jultidningar. Här är några påståenden :)


Pantrar och leoparder
"
Panter och leopard är olika djur"

Fel!
Den gyllengula leoparden med sina mörka fläckar och den helsvarta pantern är precis samma djur. De kan till och med vara födda i samma kull. Skillnaden är att de vi kallar för pantrar har ett överskott av svart pigment i pälsen. I viss belysning kan man skönja att även dessa djur är fläckiga. Det är bara det att fläckarna och bakgrunden har i stort sett samma färg. Man trodde länge att leoparder och pantrar var skilda arter men numera anses det mest korrekt, åtminstonde i vetenskapliga sammanhang, att tala om fläckiga och svarta leoparder.

Jordnötter
"
Jordnötter är en nöt. Det hörs ju på namnet"

Fel!
Strikt vetenskapligt är jordnötter en ärtväxt. Den heter ju också peanut-ärtnöt-på engelska.

Hundsvett
"
Hundar svettas med tungan"

Fel!
Hundar svettas överhuvudtaget inte. De saknar svettkörtlar på större delen av kroppen, och har definitivt inga på tungan.Men när de blir varma sänker de kroppstemperaturen genom en speciell andningsteknik som heter hässjning. Det är då hundarna håller munnen öppen och låter tungan hänga utanför.

Paprika
"
Paprika är en frukt"

Fel!
Paprika är ett bär- precis som lingon,gurka och bananer.

Hjärnceller och alkohol
"Hjärnceller försvinner när man dricker alkohol"

Fel! Det är ingen tvekan om att hjärnan tar skada av alkohol men det beror inte på att cellerna minskar i antal utan på att alkoholen frigör en signalsubstans som gör att samarbetet mellan hjärncellerna hämmas. Den slutsatsen drar en grupp forskare som jämfört hjärnor från människor som dött av alkoholism med sådana som tagit det lugnare med spriten. Det visade sig nämligen att båda grupperna hade lika många hjärnceller- mellan 20 och 25 miljarder.

Det kommer mer! :)

Kommentarer
Postat av: alexandra

uppdatera bajskorv

2008-11-06 @ 15:20:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0